• Springfield Area Parent & Child Center

    Stevens & Associates provided a feasibility study as well as comprehensive civil engineering and landscape architecture services for the Springfield Area Parent & Child Center, a $3.1 million childcare facility in Springfield, Vermont. The chief goal of the project was to provide a safe and inviting environment for infants, toddlers

    and preschoolers and their parents. Sustainability and long-term operational costs were also prime concerns.

    The project team situated the building to create an aesthetically pleasing and prioritize pedestrian access and safety.

    Parking is located at the rear and sides of the building; the outdoor play area is on the south side of the building, away from the street.challenges were maintaining riparian buffers, managing stormwater, and working around floodplain and wetland constraints on a tight site.

    The one-way turnaround loop provides simple, safe vehicular circulation and creates meaningful public outdoor space. Handicapped accessibility is provided at multiple locations on both levels.